Rólunk

Zöldülő megoldások egyszerűen

Demeterné Kávé Nikolett vagyok, a Niki méri – Zöldülők boltja tulajdonosa. Három gyönyörű fiú édesanyja. Az Ő jövőjük érdekében fogalmazódott meg bennem, mit is szeretnék csinálni és elérni az életben. Elhívatott lettem aziránt, hogy megnyissam a boltom a belvárosban, teret adva ezzel minél több embernek, hogy együtt változtassunk vásárlási szokásainkon, mindezt úgy, hogy a legkisebb ökológiai lábnyomot hagyjuk magunk után. Vállalkozásom családi összefogás eredménye, mindenki a legtöbb tudásával járul hozzá a bolt működéséhez.

Talán, három évvel ezelőtt (persze a szemetet már ekkor is szelektíven gyűjtöttük) történt a legnagyobb lépés, amikor épp várandós voltan a középső fiammal és elhatároztam, hogy mosható pelenkába szeretném csomagolni a popóját. Ettől a gondolatomtól mindenki ufónak nézett és a legtöbben azt jósolták, úgyse fogom használni. De tévedtek, nemsokára már a harmadik gyermekemnél is használni fogom a mosható pelenkákat. Aztán szépen sorba lecseréltem bizonyos dolgokat a háztartásban és változtattam a rossz szokásainkon. Még van min változtatni, de úgy érzem mi már tettünk valamit a Földünk jövője érdekében.

2018 december táján jutottunk férjemmel arra az elhatározásra, hogy vállalkozást indítunk. Ötleteltünk, mit is lehetne a mai világban jól csinálni. Egyre több blogon olvastam a hulladékmentes életről, és ekkoriban találkoztam először egy cikkel, ami a Budapesten található csomagolásmentes boltokról írt. És az volt a gondolatom, hogy igen én ezt szeretném csinálni. Egy boltot, ahol az emberek csomagolás nélkül, de legalább pazarlásmentesen tudnak vásárolni. Ahol megoszthatjuk egymással a tapasztalatokat, segíthetünk és egy közösség lehetünk.

Boltunkban elsősorban élelmiszerekkel és háztartási cikkekel találkozhattok. A beszerzésnél törekszünk arra, hogy helyi, kis gazdaságokból kerüljenek hozzánk az áruk, és lehetőleg minél rövidebb szállítási útvonalon, mérsékelt környezetterhelés révén jussanak a polcokra. A csomagolásnál elsődleges szempont a műanyagmentesség, az újrahasznosítás, valamint hogy a tárolóedények visszaválthatók legyenek.